Cara Mudah Sediakan Puding Caramel
BAHAN - BAHAN | KUANTITI | UNIT |
KASTARD | ||
Susu Segar | 500 | ml |
Esen vanila | 1 | Tsp |
Gula Kastor | 100 | gm |
Telur | 3 | biji |
CARAMEL | ||
Air | 50 | gm |
Gula Kastor | 100 | gm |
Untuk membuat caramel:Campurkan air dan gula. Masak dengan api perlahan sehingga perang. Tuangkan kedalam ramekins. Sejukkan dan susun atas dulang yang berisi air.
Untuk membuat kastard:Didihkan susu bersama esen vanila. Pukul gula dan telur sehingga agak pekat. Tuangkan susu tadi kedalam telur. Kacau sebati dan tapiskan.
Tuangkan campuran ini kedalam ramekins.
Bakar pada suhu 140°c selama 2jam. Keluarkan dari oven sejukkan. Sesuai dihidangkan sejuk.
Post a Comment